De bikkels van Brabant Maatjes

Zondag 18 februari 2024 was een druilerige dag. Even leek het erop dat de diersporenwandeling niet door zou gaan vanwege een aantal afmeldingen. Sommigen zagen het blijkbaar toch niet zo zitten om de regen in te gaan.

Maar gelukkig kon door de aanwezigheid van een groepje bikkels de wandeling toch doorgaan!

Natte boel

We begonnen onze route door het prachtige natuurgebied. Wat meteen opviel was dat het gigantisch nat was, veel plekken waren overstroomd. Ook het water in de beek stond erg hoog. We moesten af en toe een stukje omlopen en elkaar helpen, omdat het pad op een aantal plekken onder water stond.

Gelukkig hebben we, met wat teamwork (en een aantal natte sokken), de hele route kunnen afleggen.

Meer dan alleen pootafdrukken

Tijdens de uitdagende route maakten we af en toe een korte stop voor een opdrachtje of wat informatie van de IVN-natuurgidsen over verschillende diersporen die we tegenkwamen of mogelijk nog konden tegenkomen.

We hebben het onder andere gehad over het verschil tussen pootafdrukken van honden en vossen, hoe je kunt zien of een vogel is opgegeten door een roofvogel of een ander roofdier en hoe dassen naar het toilet gaan. Verder vonden we marterpoep, vraatsporen van insecten, eekhoornnesten, eigenlijk te veel om op te noemen.

Maar de meest duidelijke en spectaculaire sporen waren toch wel de knaagsporen van bevers!

Wie is de mol?

Toevallig was dit weekend ook de Nationale Mollentelling, dus ook bij de molshopen stonden we even stil. We werden uitgenodigd om onze ogen even dicht te doen en ons te verplaatsen in een mol, die natuurlijk ook niets ziet onder de grond.

Sommige deelnemers merkten al snel op dat ze meer hoorden, roken en voelden nu ze hun ogen niet gebruikten.

Tijd voor iets warms

Na de wandeling was het tijd voor een welverdiende warme Chocomel met slagroom. Er werd nog gezellig wat gekletst en een aantal deelnemers besloot zelfs om na afloop samen pannenkoeken te gaan eten.

Ondanks het regenachtige weer was het dus toch weer een geslaagde activiteit 🙂

We hebben jouw steun hard nodig om ervoor te zorgen dat deze bijeenkomsten plaatsvinden

Steun jongeren met eenzame gevoelens met een vrijwillige donatie en help hen uit hun isolement te komen. Sinds 2019 hebben we meer dan 200 bijeenkomsten georganiseerd, 1400+ jongeren bereikt, waarvan meer dan 500 uit hun isolement gehaald zijn. Jouw bijdrage maakt een verschil en helpt ons dit belangrijke werk voort te zetten. Sluit je vandaag aan als maatje en draag bij aan een betere toekomst voor deze jongeren.

Steun met vrijwillige donatie >>

Doe ook gezellig mee

Voel jij je eenzaam en ben je op zoek naar sociaal contact? Dan is dit het juiste moment om werk te maken van je goede voornemens. Meld je zeker eens aan bij een van onze vele activiteiten en hopelijk tot snel!

Bekijk dan snel onze activiteitenpagina! Je kunt je ook gratis inschrijven voor de nieuwsbrief om geïnspireerd te blijven door verhalen, nieuws en evenementen.

Geschreven door: Jennifer bockting

  • Vrijwilligers aanwezig Jennifer, Joeri en Robin
  • Publicatiedatum: 19-01-2024
Stichting Brabant Maatjes maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door onze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.