Brunchen, lunchen, gezelligheid met familie en vrienden. Pasen staat weer voor de deur. Maar niet voor iedereen is dit een leuke feestdag. “Op sociale media zie je foto’s van mensen met heel de familie samen.”

“Ik denk dat Pasen minder als feestdag wordt gezien dan bijvoorbeeld kerst, waardoor de eenzaamheid ook vergeten wordt. Maar het is zeker wel een ding”, vertelt Bryan Vreijsen, oprichter van Stichting Brabant Maatjes. “Eenzaamheid bij Pasen kan gaan over sociale activiteiten, paaseieren zoeken bijvoorbeeld. Maar ook een paasbrunch of paaslunch en het missen van familie. Dat ze niemand hebben om die dagen mee te vieren.”

Volgens de oprichter is het vergelijkbaar met andere feestdagen. “Op sociale media zie je foto’s van mensen met heel de familie samen. Eenzame mensen hebben vaak het gevoel dat ze zelf dat geluk niet hebben en anderen wel.”

Prikkelarme ochtend

Op eerste paasdag werkt de organisatie samen met een bioscoop uit Tilburg. Er wordt een prikkelarme filmochtend georganiseerd, waarbij er een hele zaal vol zal zitten. Zo staat het geluid zachter en zijn er minder flitseffecten. “Er zijn ook mensen die het door prikkels te eng vinden om naar de bioscoop te gaan. Of die niet zoveel mensen hebben om leuke dingen mee te doen.”

Ook voor Bryan zelf, die te maken heeft gehad met eenzaamheid, was Pasen een dag waarop hij extra eenzaamheidsgevoel ervaarde. “Al die leuke foto’s die je ziet, maar bij mij was het net als met kerst gewoon een pizza bestellen. Of gewoon simpel croissantjes halen. Maar niet uitgebreid brunchen of lunchen wat andere mensen vaak wel hebben.”

Hele jaar door

Als je eenzaam bent, maakt het volgens Vreijsen niet uit welke dag het is. “Wat ik merk, is dat er vaak vanuit de media aandacht is in de week tegen eenzaamheid of tijdens feestdagen. Maar de rest van het jaar wordt er eigenlijk bijna geen aandacht aan geschonken.”

Bij Stichting Brabant Maatjes zijn er meer dan 2000 jongeren en volwassenen aangesloten. “Velen zijn structureel eenzaam. De stichting organiseert voor hen het hele jaar door activiteiten.” Maar daarnaast is het volgens hem ook belangrijk om te praten. “Met een leraar op school, je vader of vrienden. Want ook mensen met vrienden of een baan kunnen zich eenzaam voelen. Het komt overal voor.”

>”>Lees verder via Omroeptilburg.nl >>

Stichting Brabant Maatjes maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door onze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.