Wim neemt je mee op zijn reis van persoonlijke transformatie, waarbij hij zijn sociale vaardigheden ontwikkelt en zich verbindt met anderen.

De raadselachtige introvert: Wie is Wim?

Hallo, ik ben Wim De Bruin, 27 jaar oud en ik woon in Dinteloord. Mijn hobby’s zijn onder andere krachttraining, pretparken bezoeken, wandelen en gamen. Ik ben eigenlijk wel voor alles te porren, behalve voor terrassen.

Laat me je wat meer over mezelf vertellen. Ik zou mezelf omschrijven als een introvert persoon, hoewel ik de laatste tijd begin te twijfelen. Wanneer ik met mensen ben, komt het soms voor dat ik twijfel aan mijn introverte aard. Het kost me tijd om los te komen in sociale situaties, en soms kan mijn sociale batterij plotseling leeg zijn.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Bron: Eigen Foto Wim

Een veelzijdige, soms eigenwijze luisteraar

Hoe zouden mensen om me heen me omschrijven? Haha, ik denk als iemand zonder gebruiksaanwijzing! Maar ik ben wel een beetje gesloten, totdat ik me comfortabel voel. Dan gaan alle remmen los en praat ik over van alles en nog wat. Ik ben een “kat uit de boom kijken” type.

Over het algemeen wordt mij verteld dat ik meegaand ben en goed kan luisteren, haha. Mensen zeggen soms dat ik te serieus ben en dat ik wat losser zou mogen zijn. Ik kan af en toe een tikkeltje eigenwijs zijn.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Bron: Wim tijdens activiteit in het preHistorisch Dorp in Eindhoven

De stille strijd: Sociale uitdagingen van Wim

Gewoonlijk breng ik mijn dagen voornamelijk door met werken bij een onderhoudsbedrijf, waar ik veel contact heb met mensen. Soms moet ik aanbellen om afspraken te maken met mensen, wat moeilijk voor me is. Maar ook in mijn privéleven vermijd ik situaties die sociaal risicovol kunnen zijn.

Het kan echt vermoeiend zijn, bijvoorbeeld bij de kassa. “Ik werd gek van mezelf, ik begon gesprekken in mijn hoofd voor te bereiden”, waarbij ik invulde wat ik dacht dat er gezegd zou worden. Ik begon na te denken over wat ik zelf zou denken en invullen bij de kassa. Dan realiseer je je dat alles gewoon in je hoofd zit qua gedachten.

Ik ben doorverwezen naar een psycholoog door mijn huisarts, dus ik dacht dat ik een probleemgeval was. Nu heb ik opdrachten gekregen die ik elke dag kan uitvoeren. Bij de sportschool kan ik gewoon even mijn gedachten laten gaan, en dat lucht op.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Bron: Wim samen met de maatjes tijdens bezoek aan het Gaming Festival in Eindhoven

Een remedie tegen eenzaamheid

Heb ik me wel eens eenzaam gevoeld? Ja, wanneer niet. Maar de laatste tijd eigenlijk niet zo veel, dankzij de activiteiten van Brabant Maatjes waar ik aan deelneem. Door deze activiteiten voel ik me voldaan en heb ik sociale contacten. Er is een verschil tussen alleen zijn en je alleen voelen. Op een normale avond ben ik alleen en voel ik me prima.

Ik zie op social media dat iedereen overal naartoe gaat, en dat zou ik ook wel willen, denk ik dan. Maar wanneer ik met een groep van Brabant Maatjes op pad ben, voel ik dat gevoel niet dat anderen wel hebben. Dan ben ik daar niet mee bezig.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Bron: Wim tijdens activiteit in het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Een sprong naar verbondenheid: Brabant Maatjes

Ongeveer 4 maanden geleden ben ik begonnen met deelnemen aan de activiteiten van Brabant Maatjes en een maand later ben ik lid geworden van de Facebook-groep. Ik besloot mee te doen aan de activiteiten om sociale contacten te vinden die hetzelfde ervaren, het gevoel van eenzaamheid onder jongeren. Tijdens de eerste activiteit kwam Kim naar me toe en zei: “Oh, jij bent nieuw.” Dat maakte dat ik me direct geaccepteerd voelde. Ik voelde me gelijk begrepen.

Ik heb Brabant Maatjes gezien in een nieuwsartikel op Facebook. Toen heb ik het opgeslagen als een idee waar ik iets mee moest doen. Met de hulp van psychologen kwam ik niet echt verder op het gebied van sociale vaardigheden. Ik deed geen pogingen om vriendschappen te sluiten. Uiteindelijk dacht ik: “Misschien moet ik me toch maar aanmelden”, na 6 keer twijfelen en erover praten met een collega. En nu zijn we 4 activiteiten verder.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Bron: Groepsfoto met Wim erbij tijdens activiteit bowlen activiteit in Tilburg bij de Voltage

Verbinding en avontuur: Mijn eerste stap

Mijn eerste activiteit was bowlen en eten bij de Voltage in Tilburg. Het was een drukke avond en na die avond moest ik even bijkomen, maar het was goed bevallen. Tijdens mijn laatste activiteit in het Prehistorisch Dorp voelde het niet geforceerd aan. 

Ik waardeer juist de laagdrempeligheid. Ik vind bowlen altijd leuk om te doen. Maar ik zou het ook leuk vinden om activiteiten buiten mijn comfortzone te proberen, zoals een alpacawandeling die ik eerder voorbij heb zien komen.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Bron: Wim tijdens avondje Bowlen & Midgetgolf in Tilburg

Vriendschap, plezier en nieuwe ervaringen

Meer plezier in het leven, minder gevoel van eenzaamheid, voldoening en leuke dingen doen. Dankzij Brabant Maatjes kan ik ook dingen doen die ik in mijn eentje niet kan doen. Als je niemand hebt, ga je niet in je eentje bowlen bijvoorbeeld. Je moet maar net iemand hebben. Wanneer zou je bijvoorbeeld Bossche bollen gaan maken? 

Tijdens de activiteiten doe je nieuwe ervaringen op en leer je nieuwe interesses kennen. Ik heb niets met bakken, maar na een paar workshops zou ik het misschien wel leuk vinden.

Tot slot: Tips voor sociale groei: drempels, tijd en complimenten

Mijn tip is: geef het tijd en denk op de lange termijn. Het wordt steeds makkelijker als je die drempel eenmaal over bent. Ik ging er altijd met lage verwachtingen naartoe, zoals “zelfs als ik met niemand praat, ben ik in ieder geval onder de mensen geweest.” 

Wim de Bruin

Voor sommige mensen is het misschien makkelijker, maar ik heb het idee dat het voor iedereen beter wordt na verloop van tijd. De vorige keer zei ik tegen iemand: “Ik vind dat jij wat spraakzamer bent geworden.” Het geven van complimenten aan elkaar geeft je zelf ook een goed gevoel. 

Als je ziet dat iemand vooruitgang boekt, mag je dat gerust aangeven. Het liefst zie ik dat iedereen sociaal vooruitgaat. Het is namelijk een organisatie en niet alleen individuele personen. Samen worden we sterker.

Meedoen met onze activiteiten en/of op de hoogte blijven?

Bekijk snel onze activiteiten pagina om ook mee te doen! Je kan je ook gratis inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven, van inspirerende verhalen, nieuws en evenementen!

Stichting Brabant Maatjes maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door onze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.