Modelgedragscode (vrijwillige) medewerkers Stichting Brabant Maatjes

Introductie

Als stichting streven wij naar een veilige en respectvolle omgeving voor alle deelnemers en vrijwilligers. Het contact tussen vrijwilligers en deelnemers kan per situatie verschillen; waar de ene deelnemer een arm om de schouder prettig vindt, kan een ander juist een grote persoonlijke ruimte prefereren. Om een veilige en transparante omgeving te waarborgen, heeft Stichting Brabant Maatjes de volgende gedragscode opgesteld.

Deze is van toepassing op al onze vrijwilligers, stagiairs, en (betaalde) medewerkers. Deze gedragscode helpt om duidelijke grenzen te stellen en bij te dragen aan een open sfeer waarin respect voor de waardigheid van iedere deelnemer centraal staat.

Gedragsregels voor (vrijwillige) medewerkers:

  1. Respectvolle omgeving
    De vrijwilliger creëert een veilige en respectvolle omgeving waarin de deelnemers zich gehoord en geaccepteerd voelen.

  2. Waardigheid van de deelnemer
    De vrijwilliger behandelt de deelnemer altijd met respect en zorgt ervoor dat diens waardigheid nooit wordt aangetast door handelingen of uitspraken.

  3. Grens tussen professioneel en privé
    De vrijwilliger dringt niet verder door in het privéleven van de deelnemer dan strikt noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn/haar taken.

  4. Afstand bewaren
    De vrijwilliger gaat op een gepaste en professionele manier om met deelnemers. Fysiek contact dient altijd respectvol en binnen de context van de activiteit te blijven, zonder dat het als ongepast of ongemakkelijk wordt ervaren.

  5. Zorgvuldige omgang met ruimtes
    De vrijwilliger toont respect voor de persoonlijke ruimte van de deelnemer, zoals kleedkamers, persoonlijke eigendommen en andere privéruimtes. Toegang tot dergelijke ruimtes is alleen toegestaan wanneer dit functioneel noodzakelijk is en met respect voor de deelnemer.

  6. Bescherming tegen ongelijkwaardige behandeling
    De vrijwilliger zorgt ervoor dat alle deelnemers worden beschermd tegen elke vorm van discriminatie, uitsluiting of ongelijkwaardige behandeling.

  7. Signaleren en melden van ongepast gedrag
    De vrijwilliger is verplicht om ongewenst of ongepast gedrag, zowel van zichzelf als van anderen, direct te melden bij de aangewezen vertrouwenspersoon binnen de stichting. Dit geldt ook voor situaties waarin deelnemers zich ongemakkelijk voelen door gedragingen van anderen.

  8. Materiële en immateriële vergoedingen
    De vrijwilliger accepteert of geeft geen cadeaus of vergoedingen aan deelnemers die niet binnen de redelijke verwachtingen vallen of die een afhankelijkheidsrelatie kunnen creëren.

  9. Twijfelgevallen en verantwoordelijk handelen
    In situaties waar deze gedragscode geen directe richtlijnen biedt, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaald gedrag, is het de verantwoordelijkheid van de vrijwilliger om in de geest van de gedragscode te handelen. In dergelijke gevallen dient de vrijwilliger dit te bespreken met de vertrouwenspersoon of een aangewezen bestuurslid.

Omschrijving grensoverschrijdend gedrag en sanctiebeleid

Grensoverschrijdend gedrag omvat elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag dat de waardigheid van een persoon aantast. Dit kan leiden tot een vijandige, beledigende, vernederende of bedreigende omgeving. Ook strafbare gedragingen volgens het Wetboek van Strafrecht vallen hieronder. De stichting heeft een nultolerantiebeleid ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag, en overtredingen kunnen leiden tot sancties.

Sancties

Grensoverschrijdend gedrag kan worden bestraft door:

  • Tijdelijke of permanente uitsluiting van vrijwilligerswerk.
  • Het vastleggen van persoonsgegevens in een centraal register.

Indien gedrag als strafbaar wordt beschouwd, zal het bestuur dit bij de politie melden.