Brabant Maatjes geeft mij veel zelfvertrouwen, juist iets wat ik nodig had om uit mijn isolement te komen en leeftijdsgenoten te ontmoeten.

Jeffrey (30)

Stel jezelf eens voor Jeffrey

‘Ik ben Jeffrey, 30 jaar oud en woonachtig in Tilburg. Ongeveer een jaar geleden heb ik mezelf voorgesteld in de Facebookgroep van Brabant maatjes met als doel nieuwe vrienden en contacten te maken. Hoewel ik veel reacties heb gekregen, is het lastig om via Facebook daadwerkelijk afspraken te maken met anderen.

Ik heb al geruime tijd behoefte aan meer contacten met leeftijdsgenoten en een vriendenkring waar ik gezellig mee kan kletsen. Op school had ik wel één of twee vrienden, maar deze vriendschappen zijn na mijn operatie aan scoliose verwaterd. Ik ben namelijk veel gepest op school, maar ik heb dat achter me kunnen laten. Het heeft me echter wel onzeker gemaakt om nieuwe sociale contacten te leggen en ik voelde me vaak buitengesloten en niet bij de groep horen.

Mijn passies zijn voornamelijk tekenen en schilderen. Ik ben regelmatig in de sportschool te vinden en volg ook dagbesteding ter ontspanning. Daarnaast ben ik actief als vrijwilliger bij een schildersatelier genaamd Studio Xplo. Momenteel werk ik aan een blog over autisme vanuit mijn eigen ervaring, waarin ook eenzaamheid aanbod zal komen. Deze blog is te vinden op www.aurtist.nl.’ Tekst gaat verder onder de foto!

Bron: Eigen foto van Jeffrey Zelfvertrouwen
Bron: Eigen foto van Jeffrey

Hoe heb jij eenzaamheid ervaren?

‘Ik heb eenzaamheid als een knagend gevoel ervaren, iets wat maar bleef rondspoken in mijn gedachten. Hoewel ik actief ben bij een dagbesteding, miste ik contacten in de avonden of weekenden. Ik heb al veel geprobeerd om nieuwe sociale contacten te leggen, maar dit leidde vaak tot niets of was vooral eenzijdig. Het gevoel van eenzaamheid is lastig en went niet.

Ik vond het dan ook moeilijk om nieuwe vrienden te maken en wist niet waar ik dit moest zoeken. Toch ben ik in contact gekomen met Brabant Maatjes. In het begin voelde ik me onzeker om hierbij aan te sluiten, maar mijn gedachten gaven aan dat ik me toch maar eens moest aanmelden voor een activiteit met anderen zodat ik nieuwe mensen kon leren kennen. Dit was spannend, maar ik wist dat ik het moest proberen om uit mijn eenzame gevoel te komen.’

Eerste Activiteit – 11 juni Efteling

‘Ik had me aangemeld voor een activiteit bij Brabant Maatjes, de eerste keer was een activiteit tijdens een bezoek in de Efteling op 11 juni. Ik vond het super spannend om na de activiteit te gaan omdat ik niet goed wist wat ik moest verwachten en of ik wel een klik zou hebben met de mensen die mee zouden gaan. Maar iets in mij zei dat ik de sprong moest wagen om nieuwe vrienden te maken en uit de eenzaamheid te komen.

Gelukkig gaf de begeleiding bij Brabant Maatjes mij voldoende vertrouwen en was de activiteit laagdrempelig, waardoor het makkelijker was om contact te maken. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik contact had met anderen van mijn leeftijd en dat gaf mij zelfvertrouwen. Samen hebben we er een gezellige dag van gemaakt en konden we een praatje maken.

Mijn tweede activiteit was een Glas en Loodworkshop in Udenhout, waar ik ook weer nieuwe mensen heb ontmoet. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om mee te doen aan activiteiten bij Brabant Maatjes en zo nieuwe sociale contacten op kon doen.’ Tekst gaat verder onder de foto!

Bron: Activiteit Brabant Maatjes Efteling bezoeken Zelfvertrouwen
Bron: Activiteit Brabant Maatjes Efteling bezoeken

Meedoen met onze activiteiten en/of op de hoogte blijven?

Bekijk snel onze activiteiten pagina om ook mee te doen, of schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief om op de hoogte blijven van al het laatste nieuws, interviews en nieuwste evenementen.

Halloweentocht 31 Oktober – Spookslot

‘Op 31 oktober vond de Halloween tocht plaats die georganiseerd werd door Brabant Maatjes. Nadat zij een oproep hadden geplaatst, heb ik mij aangemeld om te helpen bij de organisatie. Hoewel ik geen ervaring had met het organiseren van activiteiten, wilde ik graag mijn steentje bijdragen. Ik moet toegeven dat ik het in het begin spannend vond, maar ik ging er blanco in en had geen grote verwachtingen van mezelf. Gelukkig werden we begeleid door Bryan en Kim, die ons hielpen bij het kiezen van een thema en het uitzetten van de route.

Het meehelpen met de organisatie van de Halloween tocht bleek zeer laagdrempelig te zijn en ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen naarmate we verder gingen. Ik ben dan ook blij dat ik mij heb aangemeld om te helpen bij deze tocht en dat ik de kans heb gekregen om mijn organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.

Het was een geweldige ervaring om met een groep mensen samen te werken en zo’n leuke activiteit te organiseren. Het spookslot was zeker een hoogtepunt van de tocht en we hebben veel positieve reacties gekregen van de deelnemers.’ Tekst gaat verder onder de foto!

Bron: Activiteit Brabant Maatjes - Halloween spooktocht 2022 Zelfvertrouwen
Bron: Activiteit Brabant Maatjes – Halloween spooktocht 2022

Spelletjesavond September – Oktober

‘In september heb ik mij aangemeld voor de spelletjesavond die plaatsvond bij de Boilrs Hub in Tilburg. Bij binnenkomst werden we gastvrij ontvangen en voelde ik me direct op mijn gemak. Elke vrijdagavond stond er een ander thema op de planning, zoals de Mexicaanse of Hollandse spelletjes avond en nog veel meer leuke thema’s.

We begonnen de avond altijd gezellig met samen eten en kletsen. Na het eten gingen we met zijn allen spelletjes spelen. Het was voor mij een mooie ervaring om te merken dat je door samen iets te doen, in dit geval spelletjes spelen, anderen veel sneller leert kennen. Omdat we allemaal voor hetzelfde doel kwamen, namelijk gezellig samen een spelletje spelen en nieuwe mensen leren kennen, ontstonden er sneller gesprekken en leerde ik veel nieuwe mensen kennen.

Door de ontspannen sfeer en de gezelligheid die er hing, bouwde ik zelfvertrouwen op en voelde ik me steeds meer op mijn gemak bij de spelletjesavond. Ik ben ontzettend blij dat ik me heb aangemeld voor deze avond en dat ik zo veel nieuwe mensen heb leren kennen. Het was een unieke ervaring om op een speelse manier nieuwe mensen te ontmoeten en gezellig samen te zijn.’ Tekst gaat verder onder de foto!

Bron: Activiteit Brabant Maatjes - Spelletjesavond Tilburg Zelfvertrouwen
Bron: Activiteit Brabant Maatjes – Spelletjesavond Tilburg

Tot slot – Meer zelfvertrouwen

‘Tot slot kan ik zeggen dat zowel de activiteiten waaraan ik heb deelgenomen als de activiteiten waaraan ik heb meegeholpen organiseren, als prettig zijn ervaren. Bij Brabant Maatjes heb ik niet alleen nieuwe mensen leren kennen, maar ook nieuwe vaardigheden geleerd, zoals het organiseren van een activiteit. Voor mij is Brabant Maatjes niet alleen een sociale plek om contacten en nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook een plek om te groeien en te leren.

Deze activiteiten hebben mij veel zelfvertrouwen gegeven, wat mij heeft geholpen om uit mijn isolement te komen en leeftijdsgenoten te ontmoeten. Mijn ervaring is dat hoe lastig het ook kan zijn om je aan te melden voor een activiteit, je het gewoon moet doen en het moet ervaren! Het kan je zeker nieuwe vriendschappen opleveren en je helpen om jezelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk als sociaal vlak.

Kortom, ik ben dankbaar voor de kans die Brabant Maatjes mij heeft geboden om deel te nemen aan deze activiteiten en om mezelf te ontwikkelen. Ik zou het iedereen aanraden om zich aan te melden voor een activiteit en zo nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Het kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om een gelukkiger leven te leiden.’

Laten we samen de eenzaamheid doorbreken, want niemand hoort eenzaam te zijn. Zelf heeft het mij veel zelfvertrouwen opgeleverd!

Jeffrey (30)

Meedoen met onze activiteiten en/of op de hoogte blijven?

Bekijk snel onze activiteiten pagina om ook mee te doen, of schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief om op de hoogte blijven van al het laatste nieuws, interviews en nieuwste evenementen.

Lees meer verhalen via onze Ervaringsverhalen pagina!

Stichting Brabant Maatjes maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door onze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.