Woensdag 21 augustus 2024 | Best | Door Bryan Vreijsen
Mark Evers, 38 jaar en geboren in Gemert, woont in Best en werkt in het groenonderhoud. Ondanks zijn passie voor voetbal, bioscoopbezoekjes, en wandelingen met honden, voelt Mark zich vaak verloren tijdens de zomermaanden.
Terwijl anderen genieten van het gezelschap van vrienden en de zon, worstelt hij met gevoelens van eenzaamheid, versterkt door zijn autisme en het gebrek aan sociale interactie.
Mark vertelt dat zijn eenzaamheid niet seizoensgebonden is, maar in de zomer extra wrang aanvoelt. De drukte van festivals en stranden benadrukt voor hem de afwezigheid van gezelschap. Hoewel hij activiteiten op drukke plekken en grote evenementen vermijdt, blijft het verlangen naar sociaal contact knagen. “Ik wil graag sociaal zijn, maar ik weet niet hoe, wie helpt?” vertelt hij.
Lees verder onder de foto
Bang om tot last te zijn
De impact van zijn eenzaamheid is groot; het beïnvloedt zijn mentale gezondheid en vult zijn dagen met leegte en verveling. Zijn zomers zijn gevuld met momenten waarop hij zich afvraagt wat hij hier doet, terwijl de wereld om hem heen lijkt te genieten van de lange, warme dagen. Mark zoekt geen troost bij anderen en praat nauwelijks over zijn gevoelens, bang om hen tot last te zijn.
Toch is er hoop. Mark heeft zich vier jaar geleden aangesloten bij Stichting Brabant Maatjes na het lezen van Bryan Vreijsen zijn verhaal op Twitter. Ondanks zijn zomereenzaamheid koestert Mark kleine momenten van geluk, zoals het genieten van mooi weer en een dagje strand.
Voor de toekomst droomt Mark van vast werk en een grotere woning, en misschien zelfs van een reis naar het buitenland. Maar voorlopig blijft de zomer voor hem een tijd van gemiste kansen en een zoektocht naar een manier om de eenzaamheid te verdrijven.
Wil jij in contact komen met Mark en andere maatjes of ook jouw verhaal delen en bijdragen aan het doorbreken van taboes?
Stuur dan een mail naar info@brabantmaatjes.nl of bel 085-0074235. We horen graag van je en staan open voor jouw ervaringen en inzichten. Samen kunnen we het gesprek aangaan en steun bieden aan anderen die het nodig hebben.