Dinsdag 17 september 2024 | Raamsdonkveer | Door Bryan Vreijsen

Adam Oubelkas, 27 jaar, uit Raamsdonksveer, vertelt over zijn ervaringen met zomereenzaamheid en zijn zoektocht naar sociale verbinding, ondanks zijn autisme.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben recent begonnen met een opleiding bij IT Opleidingscentrum in Breda, waar ik me specialiseer in software engineering. Al sinds mijn tweede levensjaar is er bij mij een vorm van autisme vastgesteld. Destijds was er nog weinig over bekend, maar in de loop der jaren is duidelijk geworden dat ik een neurologische ontwikkelingsstoornis heb.

Dit heeft mijn mentale ontwikkeling op een andere manier gevormd, waardoor ik altijd moeite heb gehad met leerproblemen en het leggen van sociaal contact. Uit onderzoeken bleek dat ik een gemiddeld intelligentieprofiel heb, maar mijn werkgeheugen is gelimiteerd. Het is voor mij altijd moeilijk geweest om een sociaal leven te combineren met werk of studie. Multitasken op die manier blijft voor mij een uitdaging.

Wat zijn je hobby’s?

Ik hou van lezen, vooral literatuur en wetenschappelijke boeken. Soms schrijf ik korte gedichten en verhalen. Ook besteed ik veel tijd aan zelfstudie over kunst en cultuur, en teken ik graag. Gamen is ook een grote hobby van me. Ik speel vooral RPG’s en avonturenspellen, maar ook multiplayer games. Daarnaast haal ik veel rust uit fietsen en in de natuur zijn.

Wat zijn je hoop en dromen voor de toekomst?

Ik droom ervan om te emigreren naar Zuid-Europa, bij voorkeur Spanje. Het klimaat, de cultuur en de financiële voordelen trekken me aan. Ik voel dat ik daar meer energie uit de omgeving kan halen dan hier in Nederland, waar de maatschappij me soms te individualistisch aanvoelt.

Lees verder onder de foto

Ervaringen met zomereenzaamheid

Kun je ons vertellen hoe eenzaamheid in de zomerperiode voor jou voelt?

Eenzaamheid is voor mij geen nieuw gevoel, maar in de zomer wordt het extra duidelijk. Tijdens mijn HBO-studie ging het academisch prima, maar sociaal liep ik vast. Ik raakte in mijn eigen bubbel en het combineren van studie met een sociaal leven was gewoon te moeilijk. Dit leidde tot isolatie, en dat proces verliep geleidelijk.

Merk je dat je je in de zomer anders voelt dan in de rest van het jaar?

Ja, vooral omdat mensen dan vaak op vakantie gaan. Zelf ben ik nooit echt op vakantie geweest, behalve voor familiebezoek in Marokko. Dat zet me aan het denken en vergelijken, wat mijn onzekerheid over mijn sociale leven versterkt. Grotendeels komt het door mijn autisme. Ik heb moeite om me in anderen te verplaatsen en om sociale situaties goed te begrijpen.

Ik twijfel vaak te lang, waardoor ik kansen mis om sociaal contact te maken. Het tast mijn zelfbeeld aan. Het zorgt voor gevoelens van wanhoop en onzekerheid. Sociale angsten komen regelmatig op, zoals ‘Wat denkt een ander over mij?’

Lees verder onder de foto

De rol van Stichting Brabant Maatjes

Hoe lang ben je al lid van Stichting Brabant Maatjes?

Sinds februari 2024. Mijn eerste activiteit was bowlen en grillen in Waalwijk. Ik vond het erg spannend en was onzeker over hoe anderen mij zouden zien. Tijdens die eerste activiteit heb ik gelukkig contactgegevens uitgewisseld met een andere deelnemer.

Het is laagdrempelig en ik heb het gevoel dat ik gewoon mezelf kan zijn. De begeleiding is fijn, omdat het team helpt met kleine aanmoedigingen, zoals ‘Nu is het jouw beurt om te bowlen,’ wat me echt op mijn gemak stelt.

Hoe heb je ons gevonden?

Via mijn therapeut, die me heeft aangeraden om deel te nemen. Ik besefte dat ik het moest proberen, anders zou ik niet verder komen in mijn sociale ontwikkeling.

Is er iets dat je zou willen veranderen aan de manier waarop Stichting Brabant Maatjes eenzaamheid in de zomerperiode aanpakt?

Ik denk dat medewerkers meer training kunnen krijgen om activiteiten nog beter te begeleiden. Onderlinge communicatie en samenwerking tussen de medewerkers kan ook verbeterd worden, bijvoorbeeld door beter time management.

Wat heeft Stichting Brabant Maatjes jou tot nu toe opgeleverd?

Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven op sociaal gebied. Ik heb geleerd hoe ik mensen kan benaderen, en ik merk dat de drempel om sociale contacten te leggen veel lager is geworden.

Lees verder onder de foto

Toekomstplannen en positieve noot

Is er iets waar je naar uitkijkt in de komende zomers?

Ja, ik kijk uit naar Gamescom, Europa’s grootste gamebeurs. Ik ben ook van plan om naar de Retro Game Beurs in Tilburg te gaan. Het is geweldig om met anderen te delen in mijn passie voor games.

Ik wil benadrukken dat het belangrijk is om open te zijn over je gevoelens, ook al is dat moeilijk. Het heeft me enorm geholpen om lid te worden van Stichting Brabant Maatjes en die eerste stap te zetten.


Wil je ook je verhaal delen of in contact komen met anderen die hetzelfde meemaken als Adam? Neem dan contact op met Stichting Brabant Maatjes via info@brabantmaatjes.nl of bel 085-0074235. Samen kunnen we het taboe doorbreken en eenzaamheid aanpakken.

Stichting Brabant Maatjes maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door onze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.